Ordlyd i titler
En tittel introduser som oftest en nyhet, en statisk underside eller en hovednyhet. Hva du skriver avhenger av hensikten. Skal tittelen stå over klubbens vedtekter eller skal du friste noen til å lese en viktig nyhet?
Søkbar tittel
Du har nettopp laget en underside som inneholder fotballgruppas sportsplan. Du skriver inn tittelen “Sportsplan” og lagrer. Det bør holde, ikke sant? Hva hvis håndballgruppa også legger ut sin sportsplan, og benytter samme tittel? Ingen fare. Leseren ser det står Sportsplan i menyen når de klikker seg inn på håndballgruppa.
Men hva skjer når noen bruker søkefeltet for å finne sportsplanen til fotballgruppa? Har fotball, håndball, tennis og innebandy brukt samme tittel blir det vanskeligere for leseren å velge riktig innhold.
Mange googler det de søker etter. Hvis jeg ønsker å vite om håndballgruppa til en klubb har en sportsplan, ville jeg da kun brukt søketermet: “sportsplan”? Da ville nok Google gitt meg et svært uspesifisert resulatat. Jeg ville nok søkt etter: “sportsplan+klubbnavn+gruppenavn”.
Vår anbefaling er å flette inn så mye relaterte ord i tittelen som mulig. I overnevnt eksempel passer det godt å utvide tittel: “Sportsplan” til “Sportsplan for Klubbnavn Gruppenavn”.
Clickbait
Vi har alle sett dem. Overskrifter som er konstruert for å øke sjansen til at du klikker deg videre. Om ikke lenge blir vi den første nettsideleverandøren i landet som støtter NIF sin nye annonseplattform. Velger din klubb å skru på en annonseplass eller fem vil klubben kunne tjene penger på folk ser og lesere det du skriver. Da kan det være smart å tenke over hva og hvordan du skriver.
Clickbait er ofte:
- noe fengende
- noe spesifikt
- en apell til en følelse
- noe som får deg til å “stoppe opp”
- ordlyd som fungerer godt å dele i sosiale medier
Bruk enkle ord og styr unna interne eller fagspesifikke uttrykk. Ser for deg at leseren ikke har peilig på hva du prøver å fortelle, og at de er er stressa når de leser det. Får du de til å klikke videre har du gjort en god jobb.