Skip to main content

Gratis bildebanker

Skrevet 03. desember 2022

Hjernen vår oppfatter bilder opptil 60 000 ganger raskere enn tekst. Visuelt innhold blir oppfattet mye raskere enn tekst. Det er derfor lurt å sette det sammen med tekst; i hovedsak for å støtte budskapet eller være forklarende for budskapet. I tillegg til å hjelpe deg å formidle informasjon som vil bli husket, vil det også føre til mer engasjement. Det viser seg at de som legger ved bilder og videoer i innlegg på sine facebooksider skaper opp til 2,3 ganger mer engasjement enn innlegg uten.

Det finnes mange nettsider som tilbyr gratis bilder tatt av fotografer. Selv om bildene i utgangspunktet er gratis, er det viktig å dobbeltsjekke lisensen. Lisensen Creative Commons CC0 betyr at fotografen har sagt fra seg alle rettigheter (no rights reserved), og du kan laste ned bildet og bruke det som du vil.

Her er en liste med 4 gode nettsider med gratis bilder

  1. Unsplash  Unsplash har en bildebank på over 200 000 fantastiske bilder av høy kvalitet fra over 40 000 fotografer rundt omkring i hele verden. Disse bildene er helt gratis å bruke, både privat og kommersielt. Det kommer hundrevis av nye bilder hver dag. Under “Explore” finner du flere titalls kateogrier, og det finnes selvfølgelig også en søkefunksjon.

  2. Pixabay  Pixabay er en gratistjeneste med over 109 000 fotografier, illustrasjoner og vektorgrafikk. Her kan du gjøre frisøk etter motivet du er ute etter, og sortere eller type fil, om det skal være horisontalt eller vertikalt, ønsket størrelse, med mer.

  3. Negative Space  Bildebanken Negative Space inneholder bilder fra et helt samfunn av fotografer som vil dele bildene sine. Bildene ligger under CC0-lisens. Her finner du mange kategorier å bla gjennom, samt en søkefunksjon. Det er noe mer reklame på Negative Space enn de andre sidene.

  4. StockSnap  StockSnap sine bilder ligger også under CC0-lisens. Her er det mange fotografer som bidrar, og det kommer ut mange bilder hver dag. På StockSnap kan du bla deg gjennom mange kategorier, og se de mest populære kategoriene, samt de mest populære bildene akkurat nå. Bildene er av svært høy kvalitet, og enkle å laste ned.

Andre ressurser

Mange bedrifter, offentlige personer og organisasjoner har egne pressebilder. Skriver du om en spesifikk person, organisasjon eller lignende bør du sjekke ut om de har slike bilder du kan bruke.

Skriver du om andre nettsteder eller nettaviser, kan du bruke skjermbilder (screenshot) og referere til nettsiden. Det ser du eksempel på i denne artikkelen.

Finner du et fint bilde på for eksempel Flickr, kan du prøve å sende en melding til fotografen og høre om du kan bruke bildet på nettsiden din. Er du heldig får du det kanskje gratis mot en kreditering til fotografen.