Skip to main content

Bilderettigheter og personvern

Skrevet 05. desember 2022

Bilderettigheter

Du skal skrive en invitasjon til en fotballcup, og du mangler et bilde i toppen ved siden av overskriften. Hvorfor ikke bare google “gutt som spiller fotball” og se hva som dukker opp? Det er mange som benytter bilder de finner via Google uten å kjenne til regelverk og ikke minst konsekvenser. Eiere av nettsider har fått oppkrav på mange tusen fra rettmessige eiere av bilder.

Bruk denne artikkelen fra NTB kalt “Bilderettigheter- kort forklart” for å finne de vanligste spørsmålene når det kommer til bilderettigheter.

Når det er nevnt, ønsker vi å gi et enkelt tips som potensiellt kan spare deg og/eller din klubb for mye problemer og økonomisk krav: Er du usikker på om du har lov/rettighetene til å bruke et bilde - la være å bruke det.

Personvern ved foto og filming av barn under 18 år

Det er kan være fristende å benytte bilder fra arrangement og begivenheter på nettsiden.

Det er ikke er lov å filme, fotografere og dele innhold av barn under 18 år i sosiale medier og andre digitale kanaler uten samtykke fra utøver, og i tillegg samtykke fra foresatt der utøver er under 15 år. Kravet til samtykke gjelder uansett alder. Minn foreldre og publikum på hvilke regler som gjelder for filming og fotografering.

Les mer om personvern i idretten via idrettsforbundet.no