Skip to main content

Bildeformater og bildebehandling

Skrevet 04. desember 2022

Formater på forsiden

Bildet som brukes i toppen av en nyhet eller hovednyhet beskjæres automatisk til størrelsesforholdet 16:9 på forsiden. Unngå derfor å laste opp bilder tatt på høykant. De beskjæres i så fall automatisk og blir skjelden seende bra ut. Vil du sikre deg at snittet på toppbildet blir akkurat slik du lastet det opp, bør du tilpasse bildet til 16:9 størrelseforhold før du laster det opp.

Formater på nyhet eller underside

Etter du har laget en nyhet kan du åpne/endre den på nytt og velge hvilket bilde som skal tilknyttes nyheten på forsiden. Oppe i venstre hjørne er det en stjerne som viser hvilket bilde som er hovedbilde. Klikk på en av de andre for å bytte hovedbilde og klikk lagre.

Redigering av bilder

Som forrige tips viser kan det være smart å tilpasse bilder før en laster de opp på en nettsiden. Det tar ikke lang tid å tilpasse et bilde hvis du bare vet hvordan.

Tilpass høyre og bredde via mobil

Bilder er som oftest tatt med mobil og ligger i mobilen bildegalleri. De fleste mobiler lar deg enkelt endre på bildet direkte i galleriet. Via en iPhone gjør du følgende:

  1. Velg “Endre”
  2. Velg “snitte-ikonet”
  3. Velg “størrelse-ikonet”
  4. Velg størrelse “16:9”

Anbefalt bildebehandlingsprogram

Ønsker du å ta innholdet du deler på nettsiden fra rene bilder og trks

Det går ikke å nevne bildeprogram uten å starte med Adobe Photoshop. Det er trolig verdens beste program for behandling av bilder. Når det er nevnt finnes det alternativer som er vesentlig billigere og gir deg det de alle fleste trenger for å behandle bilder.

Et program vi kan anbefale er Affinity Photo.

Affinity Photo fungrerer på tvers av Mac, Windows og iPad, og brukes av millioner av kreative folk over hele verden, og har en engangskostnad fremfor en månedlig abonnement. Nyeste versjon, Affinity Photo 2 for Windows/Mac, ligger i skrivende stund (04.12.22) tilgjengelig for nedlasting for kun k 449,-.

PS: Bonefish er ikke sponset av eller har noen annen tilknytning til Serif Europe Ltd (produsenten av Affinity Photo).