Skip to main content

Best bruk av bilder

Skrevet 23. desember 2022

Vi har allerde tipset om hvorfor du ikke bør bruke bilder av dokumenter, hvilke bildeformater som fungrerer best og hvor du kan laste ned gratis bilder. Vi har også gjort deg oppmerksom på hva en må ta hensyn til når en publiserer på en nettside som er laget for mobil først. I dagens tips ønsker vi å tipse om hvordan benytte bilder i toppen av an nyhet, hovednyhet eller underside på best mulig måte.

Klubbnettside skalerer og tilpasser automatisk alle bilder som legges som det øverste bildet i en nyhet eller underside og alle bilder som brukes i en hovednyhet. Dette gjør vi for å sikre oss at:

  1. Filstørrelsen på bildet er minimal som fører til at alt innhold på nettsiden laste lynraskt.
  2. Ikke bilder som dytter tekstinnholdet langt ned på siden fordi noen har lastet opp et bildet tatt på høykant. Se tidligere tips om bildeformater og bildebehandling.

Oppsummert kan vi tipse om at hvis bildet du laster opp har samme høyde og bredde som en video (16:9) vil du aldri oppleve problemer med at noe blir kuttet ut av bildet.

Kun foto, ikke grafikk

Det beste tipset vi kan gi deg for å sikret at det du publiserer blir seende fint og proft ut er å unngå å laste opp grafikk der det er ment å bruke foto. Vi vil fokusere på hovedbildet i en nyhet eller underside i dette tipset, men minner om tidligere tips om bildebruk i Hovednyhet-funksjonen.

Her er noen eksempel på ofte brukt grafikk blant våre klubber:

  1. Sponsorlogoer. Enkeltvis eller samlet.
  2. Bilde av plakater med tekstinnhold
  3. Bilder med tekst eller grafikk lagt oppå

Kun horisontale bilder

Siden nettsider både trenger bra ut på en PC-, som en mobilskjerm snitter Klubbnettside automatisk bilder tatt på høykant (vertikalt). Laster du allikevel opp et slikt bilde kuttes det ofte bort viktige deler av bildet. Se derfor tidligere tips om bildeformater og bildebehandling.